Scholen op scherp

 24,95

Kees van Overveld

Nieuw!

Hoewel de jeugdcriminaliteit al jaren afneemt, zijn er toch verontrustende ontwikkelingen. De leeftijd van de jongeren die in de criminaliteit belanden of hun eerste stappen op dit pad zetten, wordt namelijk steeds lager. Dit betekent dat zelfs al leraren op de basisschool hiermee te maken krijgen.
Kees van Overveld heeft een verkenning gedaan van dit onderwerp en wil leraren met dit boek voorzien van de broodnodige informatie.

Nieuw!

Kinderen en jongeren met wapens in en rond de school

Werkstraffen voor ‘extreem jonge’ snackbarovervallers (12 en 13 jaar) uit Emmen
Jongens (11 en 14 jaar) met mes, boksbeugel en stroomstootwapen aangehouden in Dordrecht
13-jarige opgepakt voor neersteken 14-jarige medescholier op Designcollege in Rotterdam-West
Meisjes (13, 14 en 15) aangehouden voor mishandeling jongen (17) in Oss, mogelijk ook gestoken

Zomaar een greep uit nieuwsberichten van de laatste jaren. Hoewel de jeugdcriminaliteit al jaren afneemt, zijn er toch verontrustende ontwikkelingen. De leeftijd van de jongeren die in de criminaliteit belanden of hun eerste stappen op dit pad zetten, wordt namelijk steeds lager. Dit betekent dat zelfs al leraren op de basisschool hiermee te maken krijgen.

Kees van Overveld heeft een verkenning gedaan van dit onderwerp en wil leraren met dit boek voorzien van de broodnodige informatie. Eerder deed hij promotieonderzoek naar ernstige agressie bij jongens. Zo deelt Van Overveld kennis uit de criminologie, gekoppeld aan wat we weten uit pedagogiek en psychologie. Wat is pubergedrag en wat is probleemgedrag? Wat zijn de verschillen met antisociaal en delinquent gedrag? Om hoeveel kinderen en jongeren gaat het? Vervolgens wordt ingezoomd op wapens – voornamelijk messen en vuurwapens – in en rond de school, waarbij ook gekeken wordt naar de invloed van bijvoorbeeld drillrap, en wat we kunnen leren van school shootings in de VS. Tot slot worden haalbare oplossingen vanuit het onderwijs gepresenteerd.

Voor dit boek interviewde Van Overveld onder anderen jeugdagenten, een jongerenwerker, een mediaexpert en leraren.

Dit boek is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in het po, vo en mbo, en voor professionals die met scholen samenwerken, zoals wijkagenten, jeugdwerkers en wijkteams.

Op de dag van de leraar gaf Kees van Overveld een lezing uit zijn nieuwste boek Scholen op scherp, ingeleid door Zuhal Demir, Vlaams minister Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.
Lees hier het hele artikel.

Zuhal Demir en kees van Overveld

Lees hier een interview met Kees van Overveld over Scholen op scherp.

Lees hier het artikel Kinderen en jongeren met messen door Kees van Overveld, gepubliceerd in Zorg Primair.

ISBN

9789493209923

Omvang:

256 pagina's

Formaat:

15 x 21 cm

Doelgroep:

Illustrator:

Omslag: Albert

Verschijnt:

najaar 2023

Andere suggesties…

Winkelwagen
Scroll naar boven