Een veilige klas!
‘Dit boek beschrijft voor zowel de leerkracht als de begeleider welke stappen gezet worden op weg naar een veilige groep.’ – Korstiaan Karels, wij-leren.nl
Iedere (nieuwe) groep doorloopt de welbekende fases van groepsvorming. In de meeste gevallen ontstaan sympathieke, effectieve en veilige groepen, waarin leerlingen zich fijn voelen, samenwerken, fouten durven te maken en initiatief tonen.
Er zijn echter ook groepen waarin er reden en ruimte is voor negatief leiderschap. In deze groepen is sprake van macht, intimidatie en uitsluiting, ruzie, roddelen en pesten. Potentiële positieve leiders krijgen geen voet meer aan de grond. Buitenbeentjes krijgen het zwaar. De leerkracht doet verwoede pogingen de veiligheid voor iedereen te waarborgen.
Vanuit de gedachte dat mensen sociale wezens zijn, met het verlangen bij een groep te horen, ontwikkelde Barry Redeker De Ringaanpak: een groepsdynamische benadering voor een veilige klas, opgebouwd uit 8 concrete stappen. De Ringaanpak gaat uit van een systemisch geheel. Wie neemt welke plek in ten opzichte van de onveiligheid? Welk gedrag zien we? Wat zijn valkuilen bij deze positie? Wat zijn kwaliteiten? Waar kun je positief mee aan de slag gaan?
Er wordt een sterk beroep gedaan op groepsverantwoordelijkheid, zelfsturing en het aanspreken op elkaars gedrag en individuele leerlingen worden zich bewust van hun eigen gedrag en leren zelf de regie te nemen. De Ringaanpak heeft direct effect voor de groep en de leerkracht!
Met onze toenmalige groep 6 hebben wij de Ringaanpak toegepast in de klas. De veranderingen waren groot. De kinderen hebben veel inzicht gekregen in wat bepaald gedrag doet met een groep. Ze zijn zelfbewuster en voelen zich verantwoordelijk voor elkaar. Door de Ringaanpak kunnen we deze groep (inmiddels groep 8) met een gerust hart naar het voortgezet onderwijs sturen.  – Lenneke Kerssens & Daniëlle Koet, De Bareel, Heemskerk
De doelen worden door de kinderen bedacht en ze worden steeds moeilijker. Het is mooi om te zien dat ze zelf aan het werk zijn voor een betere sfeer en werkklimaat.
– Jolien Nijk, groep 6, OBS Vleuterweide, Vleuten
Afgelopen week hadden we rapportgesprekken specifiek gericht op de sociaal-emotionele ontwikkeling in de groep. Alle ouders waren unaniem positief over de verandering in de klas door De Ringaanpak! De eerste drie weken hebben we speciaal gelet op complimenten geven, daarna drie weken elkaar helpen en de komende drie weken leren we rustig samenwerken. De successen vieren we met een gezamenlijke beloning. Zo hebben we al verstoppertje gespeeld met de hele groep! Dat vinden de kinderen erg leuk en het is goed voor het groepsgevoel. – Leerkracht groep 7, OBS Oog in Al, locatie Johan de Witt, Utrecht
Hieronder vind je de downloads bij dit boek: