Opdat wij schrijven

 31,95

Verwacht mei 2024!

Onder redactie van Renske Bouwer, Micha Hamel, Suzanne van Norden, Jeroen Steenbakkers en Els Stronks.

In dit boek schetsen docenten, leerlingen, lerarenopleiders, onderzoekers en schrijvers hoe het Nederlandse schrijfonderwijs heringericht kan worden, opdat het gaat draaien om wat schrijven leerlingen kan bieden. En dat is: taal gebruiken om de eigen gedachten en gevoelens te verkennen, te verdiepen en te uiten. Wie zo leert schrijven, wordt ook een betere lezer. Een lezer die nieuwsgierig is naar de gevoelens en gedachten van andere schrijvers.

Reserveer je exemplaar

De schrijfcrisis in het Nederlandse onderwijs kreeg minder aandacht dan de leescrisis. Maar ook de resultaten van het Nederlandse schrijfonderwijs vallen al decennialang tegen. Je zou ook kunnen zeggen dat het schrijfonderwijs in Nederland nooit écht van de grond is gekomen. Veel internationale ontwikkelingen in het schrijfonderwijs gingen Nederland voorbij, en opleidingen voor professionele schrijvers kwamen eind 20e eeuw maar langzaam van de grond. Met de opkomst van chatbots als ChatGPT is dit hét moment in de Nederlandse geschiedenis om het schrijfonderwijs te herbezien.

In dit boek schetsen docenten, leerlingen, lerarenopleiders, onderzoekers en schrijvers hoe het Nederlandse schrijfonderwijs heringericht kan worden, opdat het gaat draaien om wat schrijven leerlingen kan bieden. En dat is: taal gebruiken om de eigen kennis, gedachten en gevoelens te verkennen, te verdiepen en te uiten. Wie zo leert schrijven, wordt ook een betere lezer. Een lezer die nieuwsgierig is naar de gevoelens en gedachten van andere schrijvers.

Met bijdragen van onder anderen Milio van de Kamp, Paulien Cornelisse, Massih Hutak, Miriam Mous, Jacqueline Bel, Kitty Herweijer, Lena Claessen en Sholeh Rezazadeh.

ISBN

9789493336131

Omvang:

256 pagina’s

Verschijnt:

mei 2024

Uitvoering:

paperback met flappen

Doelgroep:

Ook interessant voor jou…

Winkelwagen
Scroll naar boven