Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin?

 25,95

Corrie Haverkort, Marlijn Kooistra en Aleide Hendrikse-Voogt

Dit boek is bedoeld voor samengestelde gezinnen (in wording), maar ook voor gezinscoaches, -therapeuten, hulpverleners en familiemediators.

‘[…] een waardevol en heel toegankelijk boek [met] de nodige informatie en heel veel vragen en antwoorden waar je als ouders uit jezelf niet zo gemakkelijk op zou komen. Ik wens dit informatieve boek aan vele lezers toe; niet alleen aan (stief)moeders en (stief)vaders, maar ook aan iedereen die er in haar of zijn wijde omgeving mee te maken heeft of krijgt.’ – Uit het voorwoord door Ed Spruijt, scheidingsonderzoeker Universiteit Utrecht

 

Vierde druk!

 

Een succes maken van een samengesteld gezin is een behoorlijke opgave. Dat blijkt wel uit deze cijfers: 60 procent gaat wéér uit elkaar. Tegenwoordig stellen ouders die gaan scheiden een ouderschapsplan op waarin afspraken gemaakt worden over de opvoeding en verzorging van de kinderen.
Waarom zou je niet een soortgelijk plan maken als je een relatie begint (of hebt) met iemand die al kinderen heeft? Vaak zijn de relaties in een nieuw gezin ingewikkeld en spelen er verschillende loyaliteiten (bijvoorbeeld t.o.v. je (ex-)partner, je biologische en stiefkinderen). Naast emotionele spanningen komen er ook praktische problemen om de hoek kijken: Hoe voeden we op? Wie corrigeert de kinderen? Hoe vieren we de verjaardagen? En hoe gaan we om met de ex-partner?

De schrijfsters van dit boek hebben daarom een Stiefouderschapsplan – kortweg Stiefplan – ontwikkeld. Aan de hand van 10 eenvoudige stappen breng je jouw samengestelde gezin in kaart en leg je afspraken en wensen voor jouw gezin vast. Met het Stiefplan vergroot je de kans dat jullie nieuwe gezin wel zal slagen!
Over de kenmerken en valkuilen van een samengesteld gezin lees je in deel 1 van dit boek. Aan de hand van herkenbare voorbeeldsituaties krijg je tips en adviezen voor een succesvol samengesteld gezin. In deel 2 vind je het Stiefplan met vragen die jou en je partner aan het denken zetten over jullie gezin en hoe je zaken (beter) wilt organiseren en regelen.

 

Doelgroep: dit boek is bedoeld voor samengestelde gezinnen (in wording), maar ook voor gezinscoaches, -therapeuten, hulpverleners en familiemediators.

‘Een praktisch werkboek waarmee ouders, en eventuele betrokken professionals, concreet aan de slag kunnen, en dat is geen overbodige luxe.’ – Janneke van Bockel, Ouderschapskennis

 

Downloads:

De downloads bij dit boek vind je hier.

 

Onlangs wijdde EditieNL een kort item aan het onderwerp samengestelde gezinnen; bekijk dat item hier.

Wat voor type gezin je ook bent, en welke opvoedstijl je ook kiest, voor ieder samengesteld gezin is aandacht, visie en overeenstemming van belang. We onderscheiden daarom drie belangrijke taken voor elk samengestelde gezin:

• Besteed tijd en aandacht aan jullie relatie. Geef elkaar wat je nodig hebt in de relatie.
• Bedenk samen hoe jullie willen dat jullie relatie en gezinsleven eruit ziet. Wat is je opvoedstijl en welk type stiefgezin zou je graag willen zijn? Met andere woorden: ontwikkel een visie.
• Vind overeenstemming over de opvoeding van de kinderen.

Het Nederlands Jeugd Instituut schrijft:
‘Het is verstandig om een zogenaamd Stiefplan te maken als je een nieuw gezin start. Door vooraf met de nieuwe partner afspraken te maken over de opvoeding van de kinderen en stiefkinderen en door verwachtingen te bespreken en op elkaar af te stemmen, kunnen veel problemen worden voorkomen.’
Lees hier het hele artikel op de site van het NJI.

Uitvoering:

paperback met flappen, geïllustreerd

Omvang:

248 pagina's

Formaat:

17 x 24 cm

ISBN

9789491806995

Winkelwagen
Scroll naar boven