Britt Noorlander

Zomervakantie. Heerlijk! Toch?

Zes weken lang luieren, bijkomen, ontspannen, relaxen en ga zo maar door. Oude bekenden weer opzoeken, rust om dat ene goede boek nu eens te gaan lezen en tijd doorbrengen samen met je gezin of familie. Als het weer in Nederland mee zit kunnen we lekker naar buiten: fietsen, zwemmen, misschien een beetje bruin worden in de zon. Best lang eigenlijk, zes weken.

Voor een docent is die vakantie hard nodig. Als je na de zomer de namen van studenten bent vergeten, dan heb je het goed gedaan. Als docent ben je doorgaans zo ontzettend betrokken bij de school en de studenten dat de zomervakantie als een soort resetknop fungeert: alles van het afgelopen schooljaar eruit en weer voldoende ruimte op de harde schijf voor het schooljaar dat alweer voor de deur staat. Maar nu nog even niet. Nu eerst zes weken vakantie. Best lang eigenlijk, zes weken.

Wie heeft er, in vroeger tijden, ooit bedacht dat er een zomervakantie ingepland moest worden? En wat was daar de reden van? Op Wikipedia vind ik het volgende: het feit dat scholen in de zomer sluiten, stamt uit de agrarische tijd, toen er in de maanden juli en augustus veel werk was op het land. Klinkt logisch. Ik heb er geen verstand van, maar ik hoor wel eens dat studenten bollen pellen tijdens hun vakantie om zo wat geld bij elkaar te sparen. In zes weken tijd hebben ze vast een mooi bedrag bij elkaar gepeld. Best lang eigenlijk, zes weken.

We kunnen ook op reis gaan in die zomervakantie. Kamperen in eigen land bijvoorbeeld. Of als het weer in Nederland te wensen overlaat, een vliegreisje boeken naar het zuiden van Europa. Mmm… Sangría drinken in España, lavendel plukken in de Provence of genieten van de Toscaanse zon. Portugal of Griekenland… dat zijn ook zonnige opties. Ach, en als we er niet uit komen boeken we gewoon een last minute. Toch tijd genoeg in die zes weken. Best lang eigenlijk, zes weken.

Zes weken zijn vooral vrij lang voor studenten die niet gaan kamperen. En die al helemaal niet met het vliegtuig op reis gaan. En wat een last minute is weten ze eigenlijk niet precies. De meeste studenten hebben een bijbaantje en bereiden zich zo financieel voor op het komende schooljaar. Sommige studenten zitten gewoon weken thuis. Alhoewel, thuis… het is maar net of de nieuwe vriend van je moeder zit te wachten op jou en je broertje. Of dat jullie plotseling moeten logeren bij papa, die eigenlijk ook al andere plannen had. In het gunstigste geval ga je met gescheiden ouders twee keer op vakantie. Dan zijn die weken zo om, toch? Best lang eigenlijk, zes weken.

Hoe dan ook, na die zes weken is het voorbij en zullen docent en student zich klaar moeten maken voor een nieuw jaar. Als de laatste week van de vakantie zich aandient begint het weer te komen; de kriebels voor de start van het nieuwe schooljaar. Hoe zouden de nieuwe groepen studenten zijn? En hoe zou iedereen de zomervakantie hebben beleefd? Zouden de zes weken zijn omgevlogen of is men, stiekem, blij dat men weer naar school ‘moet’? Ik hoop op het eerste, maar aan de andere kant ben ik ook blij dat ik weer ‘moet’. Best lang eigenlijk, zes weken.

Geplaatst op 1 augustus 2016

Bekijk hier het complete blogoverzicht

Winkelwagen
Scroll naar boven