Maarten Tromp

Kermispaardje

In de sinistere opsomming van het nieuws komt de laatste tijd het onderwijs ook steeds vaker voor. Het primair onderwijs trekt namelijk aan de bel. Er moet salaris bij en er moet werkdruk af. 
Is het werkelijk nieuws, denk ik bij mezelf? Zitten we met z’n allen niet gewoon in de bekende carrousel, waar beurtelings het onderwijs, dan de politie, dan de mensen in de zorg hun rondjes draaien?

Er zijn heel wat thema’s in het primair onderwijs die de onderstroom in de maatschappelijke ontwikkeling laten zien. Trends als verruwing, angst voor terreur, de drukte in onze maatschappij. In het onderwijs is het dagelijkse kost. Het onderwijs moet op de trends inspelen. En het mooie is dat dit op veel niveaus gebeurt. Het belangrijkste niveau waarop dagelijks ingespeeld wordt op het nieuws en de gebeurtenissen van alledag, is het niveau van de kinderen.

Als er iets gebeurt in de wereld, is dat de volgende morgen het gesprek van de dag. Door met kinderen te spreken over hun belevenissen, hun emoties en hun dromen, en ruimte te geven aan hun vele vragen, worden ze gevormd.

Hulde aan de leerkracht die hier tijd voor neemt en in een pedagogische sfeer de kinderen aan het woord laat en waar mogelijk richting kan geven. Of troost. Hij of zij geeft mede betekenis aan het nieuws in het onderwijs.

De nieuwswaarde hiervan lijkt beperkt. In de media blijft het maar gaan over het salaris. Het gaat ook weer over werkdruk. En de opvattingen van buiten het onderwijs blijven steeds hetzelfde, want hoe snel gaat het niet weer over de vele vakanties die leerkrachten genieten?
Daar gaan we weer, denk ik bij mezelf. De carrousel draait haar rondjes. Het onderwijspaardje komt plichtmatig omhoog. Met de bekende omstanders die het tafereel aanschouwen en reageren. Wetmatigheden. Soms maakt het me moedeloos. Ons prachtige vak als kermispaardje in de media. Hoe krijgen we ooit het beeld beter, scherper, eerlijker?
En hoe brengen we het veelkoppig monster van het salaris en de werkdruk eindelijk tot zwijgen?

Er is nog heel veel te doen. Ik stel voor om − totdat de politiek en maatschappij de oplossing hebben − onverlet door te gaan met het uitvoeren van ons prachtige vak. Om betekenis te geven in een roerige wereld en kinderen toe te rusten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst op 19 juni 2017

Bekijk hier het complete blogoverzicht

 

Winkelwagen
Scroll naar boven