Johanne Bree

Ga je mee buitenspelen?

‘Kom, nu ga je even lekker naar buiten, dat is goed voor je.’ Je hoort het jezelf ook vast weleens zeggen tegen je kinderen. Niet alle kinderen gaan nu eenmaal even graag uit zichzelf de frisse lucht in.

Maar is buitenspelen echt wel zo goed voor een kind?
Het antwoord is: ja! Buitenspelen is heel goed, en zelfs belangrijk, voor kinderen. Hieronder leg ik uit waarom.

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat jeugdherinneringen die gekoppeld zijn aan buitenspelen, het dichtst bij gevoelens van geluk komen?

Tijdens het buitenspelen ontwikkelen kinderen sociale vaardigheden. Een kind dat naar buiten gaat om te spelen zal daarbij veel in aanraking komen met andere kinderen. Dat begint in de zandbak met: ‘Mag ik jouw schepje even lenen?’ en gaat door tot het samen oplossen van conflicten en het zelfstandig aan je buurmeisje vragen of ze wil komen spelen. Ook leren kinderen tijdens het spelen omgaan met concurrentie en teleurstellingen en ontwikkelen ze hun empathisch vermogen. Buitenspelen maakt je kind socialer, zelfstandig en weerbaar.

Wist je dat buitenspelende kinderen meer succeservaringen opdoen dan kinderen die weinig buiten komen? Kinderen die de kans krijgen om succeservaringen op te doen worden zelfverzekerder en durven op zichzelf te vertrouwen.

Ook voor de motorische ontwikkeling van een kind is buitenspelen essentieel. Ontdekken wat je kunt én wat je beter nog even kunt oefenen. Het oefenen van behendigheid in klauteren, klimmen, balanceren, schommelen, gooien, vangen, inschatten en ontwijken gaat spelenderwijs. En zonder concrete instructies van volwassenen.

Wist je dat buitenspelende kinderen relatief minder kans hebben op botbreuken en sneller herstellen bij ziekte? Uit onderzoek blijkt dat ze op lange termijn minder last hebben van osteoporose en hart- en vaatziekten!

En dan de cognitieve ontwikkeling. Buitenspelen heeft een heel positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties. Tijdens het buitenspelen ontwikkelen kinderen een onderzoekende houding en gaan creatief op zoek naar mogelijkheden en oplossingen. Buitenspelende kinderen hebben over het algemeen een betere hersenontwikkeling en een groter leervermogen dan kinderen die veel binnen zitten.

Wist je dat ruim 80 procent van de kinderen aangeeft gelukkig te worden van buitenspelen?

Naast de positieve effecten die buitenspelen op de ontwikkeling van een kind kunnen hebben, is er nog een heel belangrijk punt, namelijk de binding met de natuur. Door het spelen in de natuur krijgt een kind respect voor alles wat leeft. Het zoeken van kevertjes en mieren, het ervaren dat een brandnetel prikt en het heerlijke gevoel van de zon op je huid. Stampen in de plassen, zien en voelen wat de seizoenen betekenen voor de natuur. Heerlijk toch, als je dit als kind kunt ervaren?

Door: Johanne Bree

Gepubliceerd op 28 september 2021

 


  

Winkelwagen
Scroll naar boven