Monique Baard

Dromen van een schermloze zomer

Deze zomer heb ik aan den lijve ondervonden hoe prettig én hoe enorm vervelend het is dat Nederlandse belbundels in heel Europa gelden, zonder extra kosten. De dataroaming kan gewoon aanblijven en je kunt internetten waar je ook bent. ‘Super makkelijk’, dacht ik toen we net onderweg waren. ‘Super irritant’, dacht ik na twee weken vakantie.

Een paar dagen voor we vertrokken las ik in de Volkskrant een stuk over de jaarlijkse fotoshoot van de koninklijke familie. Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij nooit zo verdiep in ons koningspaar, maar ik was positief verrast door de uitspraken over de digitale opvoeding van de drie prinsessen. Daar kunnen heel veel mensen, inclusief ikzelf, nog wat van leren. ‘De prinsessen Amalia (14), Alexia (13) en Ariane (11) hebben in de vakantie schermloze weken. Zo zorgen koning Willem-Alexander en koningin Máxima ervoor dat de mobieltjes en iPad’s niet de zomer domineren. Máxima: “Ze klagen wel, de eerste dagen is het moeilijk, ook voor ons, maar met doorzetten lukt het”.’ Dat ga ik ook doen dacht ik meteen; een schermloze vakantie! Ik nam mij voor om alleen mijn telefoon te gebruiken voor belangrijke berichtjes of telefoontjes. Maar dat voornemen bleek al bij de start van mijn vakantie niet makkelijk uitvoerbaar te zijn.

Mijn man en ik vertrokken drie dagen voordat de schoolvakantie begon en ik kreeg nog flink wat mails van scholen waar ik toch echt op moest reageren. Terwijl mijn man ons veilig over de Duitse autobanen loodste, kon ik mijn laatste werkzaamheden afronden. ‘Handig dat dit kan zonder dat ik een Europabundel moet kopen’, zei ik blij tegen mijn man. ‘Straks kan ik ook echt ontspannen!’ Voor ik er erg in had, zat ik tot Würzburg bijna constant op mijn mobieltje te turen en te typen. De verleiding is nu eenmaal groot om naast het beantwoorden van mails ook nog even nieuwsberichten, binnengekomen appjes, tweets en LinkedIn-updates te lezen.

Aangekomen op de plaats van bestemming nam ik mij voor mijn telefoon maar één keer per dag te gebruiken. Wat ons koningspaar kan, moet ik toch ook kunnen?! Nou, dat bleek toch lastiger dan ik dacht. Want hoe makkelijk is het om tijdens pittige bergtochten foto’s te maken met je iPhone, in plaats van met een grote spiegelreflexcamera? Niet alleen mijn man en ik hadden ons mobieltje al snel elke dag op zak, maar ook onze dochter en schoonzoon die een weekje vakantie bij ons kwamen vieren. En dan merk je hoe lastig het voor iedereen is om schermpjes geen rol te laten spelen. Zo zaten we na een flinke klettersteigtocht bovenop de top van een berg uit te puffen en te genieten van het uitzicht, toen onze schoonzoon na het maken van een foto zijn iPhone even aan onze oudste kleinzoon gaf. Zonder dat we het door hadden, was hij binnen mum van tijd verdiept in een computerspelletje. Toen we verder wilden gaan, hoorden we: ‘Nee, even wachten, ik ben zo klaar!’ Goed voorbeeld doet goed volgen, dat bleek maar weer eens.

Ik ben toch heel benieuwd hoe Willem en Maxima dat doen. ‘We doen spelletjes, lezen een boek en luieren wat,’ vertelde Maxima. Maar dat doen wij ook. We hebben eindeloos veel jeu de boules en badminton gespeeld. Ook kon ik onze kleinzonen zelfs verleiden tot een spelletje Scrabble. ‘Wat is Scrabble, oma?’ vroeg de jongste van zeven. Toen ik het spel klaarlegde, zei de oudste enthousiast: ‘O, leuk, dat is Word Feud, dat ken ik wel’. Na het spelen was hij echter niet meer zo enthousiast: ‘Word Feud is veel leuker. Dan hoef je niets zelf op te tellen en als je moet wachten kun je nog even verder met Minecraft. Zal ik Word Feud op je telefoon downloaden, oma?’ Voor ik het wist zaten we op de camping naast elkaar Word Feud te spelen.

Ach ja, oma’s hoeven niet op te voeden, dat doen de ouders wel. De enige die ik moet opvoeden, is mezelf! Ik droom alweer van mijn volgende vakantie, dat wordt een bijna schermloze! Mijn voornemen is mijn fototoestel mee te nemen en mijn telefoon uit te zetten. Dagelijks wil ik mezelf een halfuur schermtijd geven om noodzakelijke berichten te schrijven of telefoontjes te plegen. Mocht het me dan nóg niet lukken, dan vraag ik een persoonlijk gesprek met het koningspaar aan.

 

 

Geplaatst 18 september 2018

Bekijk hier het complete blogoverzicht

 

Winkelwagen
Scroll naar boven